Originea Sarbatorii de Sanziene
Sarbatoarea de Sanziene, cunoscuta si sub numele de Dragaica, este una dintre cele mai vechi si incarcate de semnificatii traditii in folclorul romanesc. Sarbatorita pe 24 iunie, aceasta zi coincide cu solstitiul de vara, fiind momentul in care ziua este cea mai lunga, iar noaptea cea mai scurta. Originea sarbatorii de Sanziene se pierde in negura timpului, avand radacini precrestine. Este o sarbatoare a naturii, a fertilitatii si a iubirii, fiind asociata cu zeitele vechii mitologii dacice.
Termenul "Sanziene" vine de la Sancta Diana, zeita romana a vanatorii si a padurilor, dar si a fecunditatii. In traditia populara romaneasca, Sanzienele sunt considerate zane bune, frumoase si misterioase, care traiesc in paduri si pe campuri inflorite. Se crede ca, in noaptea de Sanziene, cerurile se deschid, iar zanele danseaza, aducand fertilitate si belsug.
Sarbatoarea a fost preluata si crestinizata de-a lungul timpului, fiind asociata cu nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In ciuda transformarilor suferite, obiceiurile si traditiile vechi au supravietuit, continuand sa fascineze generatiile de astazi.
Traditii si Obiceiuri de Sanziene
1. Impletirea coronitelor de flori: Una dintre cele mai cunoscute traditii de Sanziene este impletirea coronitelor din florile galbene care poarta acelasi nume. Fetele tinere culeg flori de sanziene in dimineata zilei de 24 iunie si isi impletesc coronite pe care le poarta pe cap. Se spune ca aceste coronite aduc noroc si protectie. Dupa apusul soarelui, coronitele sunt aruncate pe acoperisuri. Daca o coronita ramane agatat, se crede ca fata respectiva se va casatori in acel an.
2. Dansul Dragaicei: In unele regiuni ale Romaniei, fetele organizeaza un dans ritualic numit "Dansul Dragaicei". Acest dans este un moment de sarbatoare si comuniune, in care tinerii se bucura de muzica si natura. Se spune ca dansul Dragaicei aduce belsug si noroc in gospodarii.
3. Focurile de Sanziene: In noaptea de Sanziene, se aprind focuri pe dealuri si campuri. Aceste focuri au rol de purificare si protectie impotriva spiritelor rele. Tinerii sar peste focuri pentru a se feri de boli si ghinion. Se crede ca fumul produs de focurile de Sanziene purifica si alunga spiritele rele.
Importanta Culturala si Spirituala
Sarbatoarea de Sanziene nu este doar o simpla traditie, ci un moment de profunda semnificatie culturala si spirituala. Este o ocazie de a ne reconecta cu natura si de a celebra ciclul vietii. De asemenea, este un moment de introspectie si rugaciune, in care oamenii cer zanelor si zeitelor sa le binecuvanteze casele si familiile.
Specialistul in etnologie Mircea Vulcanescu a subliniat importanta spirituala a acestei sarbatori. El a afirmat ca "Sanzienele sunt un punct de intalnire intre lumea vazuta si cea nevazuta, un moment in care omul poate simti prezenta divinului in natura". Aceasta perspectiva subliniaza cum sarbatoarea de Sanziene ne ofera ocazia de a ne conecta cu un trecut plin de simboluri si semnificatii.
Superstitii si Credinte Populare
Sarbatoarea de Sanziene este inconjurata de numeroase superstitii si credinte populare. Acestea variaza de la o regiune la alta, dar toate au in comun credinta in puterea miraculoasa a Naturii si a zanelor. Iata cateva dintre cele mai cunoscute superstitii:
- Daca in noaptea de Sanziene cerul este clar si se vad multe stele, se crede ca anul va fi unul rodnic si bogat.
- Se spune ca fetele care se spala cu roua in dimineata de Sanziene vor fi frumoase si dorite de flacai.
- In unele zone, femeile maritate pun sub perna flori de sanziene pentru a avea vise premonitorii despre viitorul lor.
- In noaptea de Sanziene, animalele vorbesc intre ele si dezvaluie secrete. De aceea, se recomanda sa nu le asculti, pentru a nu fi purtat in lumea lor magica.
- Daca o fata gaseste o frunza in coronita ei de sanziene, se spune ca va avea parte de o casatorie fericita.
Incheiere
Sarbatoarea de Sanziene este un prilej de bucurie, de comuniune cu natura si de celebrare a traditiilor stravechi. Fie ca este vorba despre impletirea coronitelor, dansul Dragaicei sau aprinderea focurilor, toate aceste obiceiuri ne aduc mai aproape de radacinile noastre culturale. Ele ne amintesc de puterea naturii si de legaturile invizibile care ne unesc cu trecutul.
Astazi, in contextul modernitatii si al globalizarii, este important sa pastram vii aceste traditii, sa le transmitem generatiilor viitoare si sa le integram in viata noastra de zi cu zi. Sarbatoarea de Sanziene ramane un simbol al identitatii noastre culturale, un moment de reflectie si un prilej de a ne bucura de frumusetea lumii inconjuratoare.