criza economica

Criza economica 1929

Criza economica 1929

Contextul Precedent Crizei

Criza economica din 1929, cunoscuta sub numele de Marea Depresiune, a fost una dintre cele mai devastatoare perioade din istoria economica mondiala. Totul a inceput in Statele Unite, in urma unei perioade de prosperitate economica fara precedent in anii ’20, cunoscuta si sub numele de “Roaring Twenties”. In aceasta perioada, cresterea economiei americane a fost alimentata de o expansiune uriasa a creditului si de speculatii bursiere intense. Oamenii investeau masiv in actiuni, adesea folosind imprumuturi pentru a cumpara mai multe actiuni, in speranta ca valorile acestora vor continua sa creasca.

Prabusirea Bursei de Valori

Culmea speculatiilor a fost atinsa in 1929, cand optimismul investitorilor a devenit nesustenabil. Pe 24 octombrie 1929, cunoscut drept “Joiul Negru”, piata de valori de la New York a inceput sa inregistreze scaderi dramatice ale preturilor actiunilor. Aceasta zi a marcat inceputul prabusirii bursiere, care a continuat si in zilele urmatoare, in special pe 29 octombie, cunoscuta ca “Marti Negru”, cand piata s-a prabusit complet. Miliarde de dolari au fost pierduti, stergand economii intregi si distrugand increderea investitorilor.

Impactul Economic si Social

Impactul Economic si Social

Impactul prabusirii bursiere s-a raspandit rapid dincolo de piata de capital, afectand toate sectoarele economiei. Bancile au inceput sa dea faliment in numar mare, deoarece nu mai puteau recupera imprumuturile acordate investitorilor care acum erau faliti. Aceasta a dus la o criza a lichiditatilor, fortele multe afaceri sa se inchida. Rata somajului a crescut vertiginos, atingand aproape 25% in Statele Unite. Acest nivel ridicat al somajului, combinat cu lipsa sistemelor de asigurari sociale adecvate, a dus la saracie extrema si la cresterea ratei saraciei.

Impactul social al Marii Depresiuni a fost la fel de sever. Multe familii au fost despartite, oamenii fiind nevoiti sa migreze in cautare de munca. Cozi lungi la supa populara si casele de amanet pline au devenit imagini comune in peisajul urban american. In plus, conditiile de viata s-au deteriorat semnificativ pentru majoritatea populatiei, iar tensiunile sociale au crescut.

Raspunsuri la Criza

Initial, raspunsul guvernamental la criza a fost limitat, multi lideri sperand la o corectie automata a pietei. Totusi, odata cu agravarea situatiei, a devenit evident ca este necesara o interventie substantiala. Presedintele Franklin D. Roosevelt, ales in 1932, a initiat ceea ce este cunoscut astazi ca “New Deal”, un set vast de programe economice destinate sa revigoreze economia americana, sa creeze locuri de munca si sa ofere sprijin pentru cei afectati. Printre inițiativele cheie se numarau proiecte de lucrari publice, reforme in sistemul bancar, si legi pentru protectia drepturilor muncitorilor.

Efecte pe Termen Lung si Lectii Invatate

Efectele Marii Depresiuni au fost resimtite pe termen lung in economia mondiala. Una dintre consecintele positive a fost crearea unor sisteme de securitate sociala, cum ar fi asigurarea pentru somaj si pensiile de stat, care au fost implementate in multe tari pentru a preveni o astfel de criza in viitor. De asemenea, reglementarile financiare au fost consolidate pentru a limita speculatiile nesustenabile si pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar.

Criza economica din 1929 a oferit lectii importante despre riscurile speculatiilor pe piata financiara si despre importanta interventiei guvernamentale in economie. Povestea Marii Depresiuni ramane un avertisment despre cum prosperitatea aparenta poate ascunde vulnerabilitati economice profunde si despre cum efectele unei crize economice se pot extinde mult dincolo de finante, afectand vieti umane si structura sociala.