pele

Cate goluri are pele in toata cariera

Cate goluri are pele in toata cariera

Introducere in legendara cariera a lui Pele

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut universal sub numele de Pele, este unul dintre cei mai mari fotbalisti ai tuturor timpurilor. A inceput sa joace fotbal in copilarie in Brazilia, iar cariera sa profesionala a fost plina de succes si momente memorabile. Multi se intreaba care este numarul total de goluri marcate de Pele in toata cariera sa. Desi cifrele pot varia in functie de surse, acest articol va oferi o privire detaliata asupra realizarilor sale impresionante pe terenul de fotbal.

Statistici impresionante: Golurile lui Pele la cluburi

Pele a inceput cariera sa la varsta de 15 ani la clubul Santos FC, unde a jucat pana in 1974. In cei 19 ani petrecuti la Santos, Pele a marcat un numar incredibil de goluri. Este documentat ca a inscris 643 de goluri in 659 de meciuri oficiale de campionat pentru Santos, stabilind un record care a rezistat mult timp. Pe langa acestea, a contribuit cu multe alte goluri in turneele internationale si meciurile amicale internationale, ducand numarul total de goluri marcate pentru Santos la circa 1080, conform unor statistici.

Dupa Santos, Pele s-a transferat in Liga Nord-Americana de Fotbal (NASL) la New York Cosmos, unde a jucat intre anii 1975 si 1977. Chiar si la sfarsitul carierei sale, Pele a ramas un marcator prolific, reusind sa inscrie 64 de goluri in 107 aparitii, contribuind substantial la popularizarea fotbalului in Statele Unite.

Golurile lui Pele in meciurile internationale

Pe plan international, impactul lui Pele a fost la fel de impresionant. A debutat in echipa nationala a Braziliei in 1957, la doar 16 ani, si a jucat un rol crucial in castigarea a trei Cupe Mondiale FIFA (1958, 1962 si 1970). In total, Pele a marcat 77 de goluri pentru Brazilia in 92 de meciuri internationale, o performanta remarcabila care il plaseaza inca printre cei mai buni marcatori ai tarii.

Recorduri si realizeari remarcabile

Au existat multe momente in cariera lui Pele care i-au consolidat reputatia. Unul dintre cele mai notabile recorduri este acela de a fi singurul jucator care a castigat trei Cupe Mondiale FIFA. De asemenea, Pele detine recordul pentru cel mai tanar marcator din istoria Cupei Mondiale, fiind primul care a marcat intr-un meci de Cupa Mondiala la varsta de 17 ani. Printre alte realizari se numara si titlul de "Atletul Secolului" acordat de Comitetul Olimpic International in 1999 si multe alte distincii care subliniaza calitatea sa extraordinara ca sportiv.

Influenta si mostenirea lui Pele in lumea fotbalului

In afara de golurile si trofeele acumulate, Pele a avut un impact profund asupra jocului de fotbal. A fost un ambasador global pentru sport, promovand fotbalul in colturi ale lumii unde acesta nu era foarte popular. Carisma sa, abilitatea de a se conecta cu fanii si stilul sau de joc spectaculos l-au facut un simbol in sport. Pele nu doar ca a ridicat standardele pentru ceea ce inseamna sa fii un fotbalist, dar a fost si un pionier in ceea ce priveste drepturile jucatorilor de fotbal, influentand contractele si marketingul in sport.

Mostenirea lui Pele continua sa fie resimtita in lumea fotbalului, inspirand generatii de jucatori care viseaza sa atinga realizarile sale. Este adesea referit ca "Regele Fotbalului" si este vazut ca un exemplu de urmat in ceea ce priveste profesionalismul, dedicatia si pasiunea pentru excelenta in sport.

In concluzie, Pele nu este doar unul dintre cei mai buni fotbalisti din istorie, dar este si unul dintre cei mai prolifici marcatori ai fotbalului mondial cu peste 1000 de goluri in cariera sa. Aceste realizari il plaseaza in pantheonul celor mai mari sportivi ai tuturor timpurilor, iar mostenirea sa va continua sa influenteze lumea fotbalului pentru mult timp de acum inainte.